default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Heb je een onverklaarbaar hoge energierekening? Waarschijnlijk heb je een energieslurper in huis, zonder dat te beseffen. Wat zijn de grootste tien energieslurpers en hoe kun je ze temmen?

Elektrische boiler
Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost € 380 (prijspeil 2018). Een zonneboiler is een goed alternatief voor de elektrische boiler. 

Tuinvijverpomp
De vermogens van vijverpompen lopen uiteen afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 195 kWh per jaar en dat kost € 40. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1840 kWh per jaar, oftewel € 370.

Tropisch aquarium
Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium vraagt, hangt af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 900 kWh per jaar verbruiken. De kosten daarvan? Zo'n € 180.

Elektrische kachel
Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Deze blijven gedurende het aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat zullen een lager vermogen gebruiken of uitgaan als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft. Stel dat een elektrische kachel zonder thermostaat 500 uur per jaar wordt gebruikt, dan is het verbruik 1.000 kWh (€ 200). Bij 100 uur per jaar aan is dat 200 kWh (€ 40). Een kachel met thermostaat die 500 uur per jaar aan staat kost 300 kWh (€ 60) en bij 10 uur aan is dat 60 kWh (ruim € 10 euro).

Waterbed
De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo'n 750 kWh (€ 150). Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming
Heb je vloerverwarming (zonder energielabel A), kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp continu, met schakelaar alleen als het nodig is. Een pomp zonder schakelaar en zonder energielabel A gebruikt zo'n 570 kWh per jaar (€ 110), terwijl een pomp met schakelaar maar zo’n 220 kWh per jaar gebruikt. Met een pompschakelaar bespaar je dus zo’n 350 kWh per jaar, dat is € 70. Een pompschakelaar kost rond de € 60. Dat bedrag heb je binnen een jaar terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Thuistap (beertender)
De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld. Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (€ 100). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!

Tweede koelkast of vriezer
Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 390 kWh per jaar; dat is zo'n € 80 per jaar. Ter vergelijking: een nieuw soortgelijk model met energielabel A+++ verbruikt nog maar ruim 160 kWh: zo'n € 30. Een Amerikaanse koelkast heeft gemiddeld een verbruik van zo'n 500 kWh per jaar (€ 100).

Airconditioner
Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh; dat kost € 30 tot € 85aan stroom. Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo'n 15 kWh aan stroom per jaar (€ 3).

Groot televisiescherm
Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh (bijna € 100 euro) per jaar aan stroom, terwijl een grote zuinige lcd-led-televisie met jaarlijks 155 kWh (€ 30) aan elektriciteit toe kan.

Voor alle genoemde bedragen geldt: prijspeil 2018

Meer informatie
Op de website van MilieuCentraal vind je meer informatie over energieslurpers.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!