default_mobilelogo
De laatste jaren is de Hoogstraat volop in ontwikkeling, een goed voorbeeld is nummer 155 waar recent het Energiecafé is geopend. Herman Gels en Sonja Schwab gingen twee jaar geleden het avontuur aan om van het pand een duurzaam boegbeeld te maken. Hoe pakten ze dat aan?

Het pand werd volledig gestript, waar voorheen bomen wortel schoten werd plaatsgemaakt voor eersteklas isolatie volgens de principes van Passiefbouwen. Daar hielden de ambities niet op, een all-electric warmtepomp werd geïnstalleerd en de gaskraan dichtgedraaid. Herman: “Wij geven graag het voorbeeld dat van-gas-los wel degelijk mogelijk is. De ruimtes worden nu homogeen verwarmd en de lucht continu ververst, de atmosfeer voelt als ochtend in een warme zomermaand. Meer comfort dus dan de oude cv-ketel!”.
Tijdens de renovatie is ook gedacht aan sociale participatie, zo zijn een aantal taken tijdens de verbouwing verricht door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Precies in het straatje van Sonja Schwab, zij organiseert namelijk trainingen over oriëntatie op de arbeidsmarkt voor statushouders en hun begeleiders. Sonja geeft aan: “Doordat ex-drugsverslaafden en statushouders hier ervaring opdoen vergroten zij hun kansen om een – hopelijk duurzame – baan te vinden”. In de toekomst wil Sonja ook gebruik gaan maken van het kantoor voor het geven van loopbaancoaching, bijeenkomsten en informatieavonden.
Op de vraag “Welke tip hebben jullie aan mede-Schiedammers om ook te verduurzamen?” zegt Herman: “Verbouwen bij een oud huis kan ingrijpende consequenties hebben resulterend in een nagenoeg complete verbouwing. Maar ook met kleine ingrepen zijn grote winsten te boeken. Bijvoorbeeld het vervangen van gloeilampen door LED lampen”. Laat je daarom vooraf degelijk adviseren in bijvoorbeeld het Energiecafé.

Over de toekomstplannen zegt Herman: “Het Energiecafé beoogt een plek te zijn waar je energie van krijgt.”, hij vervolgt: “Momenteel biedt het Energiecafé huisvesting voor Energiek Schiedam, SEC en DUW! die zoeken naar energiebesparende oplossingen voor particulieren en ondernemingen.”. Een reeds gerealiseerd voorbeeld: Herman Gels heeft zich samen met de genoemde organisaties ingespannen voor de verduurzaming van het Wennekerpand.

De opening op 12 maart was een daverend succes met de aanwezigheid van zo’n 100 bezoekers en 3 wethouders. “Dat smaakt naar meer!” zegt Herman, hij voegt toe: “geïnteresseerden zijn van harte welkom om elke vrijdagochtend langs te komen tussen 9 en 12, daarnaast kan er contact op worden genomen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het organiseren van evenementen in het pand.”

Tips van Herman en Sonja om je eigen huis te verduurzamen
  • Laat je goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van verduurzaming.
  • Stel met een specialist een investeringsplan op waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt van reguliere verbouwingen zoals het vernieuwen van de vloer.
  • Voer het plan uit en geniet van zowel het comfort als de geldbesparing!

herman sonja compilatie

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!