default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. De zuinigste modellen zijn vaak duurder dan vergelijkbare onzuinige exemplaren, maar dit verschil verdien je meestal terug doordat je elektriciteitsrekening omlaag gaat.

Let op: Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines: daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt! Vuistregels om energie te besparen zijn: 
  • Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++. Dat is veel zuiniger.
  • De kleinste apparaten kopen die voldoen, want kleiner is vaak zuiniger. 
  • Als apparaten geen EU energielabel hebben, navraag doen en de zuinigste kopen. 
Op de website Energielabel.nl vind je energiebespaartips en energielabels voor 17 apparaten.

Energielabel

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!