default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp.

Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor LED door het lage verbruik en de lange levensduur.

Tips 
  • Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis, dan hoeven je lampen minder vaak aan.
  • Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook ledlampen en buitenlampen niet onnodig aan.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting; start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen.
  • Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak, maar spaarlampen moet je apart inleveren. Check bij twijfel de afvalscheidingswijzer.
  • IKEA verkoopt zeer voordelige ledlampen
Meer informatie

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!