default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Wil je overstappen naar een groene energieleverancier maar zie je door de bomen het bos niet meer? Gebruik dan ons heldere stappenplan. Met een paar drukken op de knop komt je energie van een duurzamere bronnen en kan je zelfs geld besparen.

Weinig tijd? Verander direct van leverancier via de tool van de Consumentenbond. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond. 

Groene stroom versus ‘vergroende’ stroom
Wanneer je de herkomst van je energie belangrijk vindt, ken dan het verschil tussen Nederlandse groene stroom en zogenaamde vergroende stroom. Groene stroom is elektriciteit die niet uit fossiele maar hernieuwbare bronnen afkomstig is. Het draagt daardoor niet bij aan klimaatverandering, maar wel aan het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening.

Vergroende stroom is daarentegen elektriciteit die wordt verkocht als groene stroom maar in werkelijkheid afkomstig is van fossiele bronnen (grijze stroom). Dit is mogelijk doordat energieleveranciers certificaten opkopen uit landen waar een overschot aan groene stroom is, door hydro-energie uit Scandinavië bijvoorbeeld. In die landen is de energiemix al duurzaam waardoor energieleveranciers niet hoeven te adverteren met groene energie. De Nederlandse energieleveranciers hoeven hierdoor geen cent in duurzame energiebronnen te investeren, maar kan zijn stroom wel als duurzaam verkopen. Met de Groene stroom checker controleer je heel snel de herkomst van jouw 'groene' stroom. 
Dit zet natuurlijk uiteindelijk geen zoden aan de dijk, we willen dat er meer duurzame bronnen komen, niet dat we al bestaande duurzame bronnen gebruiken om ‘groen te doen’. Zie ook het filmpje dat Arjen Lubach hierover maakte.Stroomranglijst
Gelukkig zijn er altijd erkende organisaties die ingewikkelde zaken uitzoeken voor ons consumenten. Zo hebben de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Greenpeace de handen ineengeslagen om onderstaande stroomranglijstlijst te maken. In de ranglijst kan je zien hoe groen jouw energieleverancier is. Ze hebben alle stroomleveranciers beoordeeld op hun inkoop van stroom, levering, productie en investeringen. Op basis daarvan zijn er drie gradaties gemaakt: de voorlopers, volgers en vervuilers.

stroomranglijst

Overstapservice en instaptarief
De energiemarkt is aanzienlijk veranderd sinds de liberalisering in 2004. Waren er tien jaar geleden nog maar zes leveranciers, tegenwoordig spreken we al over meer dan dertig. Door concurrentie stunten aanbieders met hun prijzen. De energierekening van de consument die jaarlijks overstapt is sinds 2004 niet gestegen, terwijl trouwe klanten een aantal jaar geleden zo’n € 350 meer betaalden. Veel leveranciers geven korting als je naar ze overstapt en dit kan oplopen tot wel €200. Op deze manier is het mogelijk om over te stappen naar een duurzame energieleverancier en ook nog geld te besparen!

Stappenplan
  1. Bepaal het ambitieniveau (voorloper, volger of vervuiler) dat je belangrijk vindt voor je energieleverancier. Met het oog op vergroende stroom, zijn wij het meest gecharmeerd van de voorlopers.
  2. Vergelijk met de stroomranglijst of je leverancier voldoet aan dit ambitieniveau.
  3. Voldoet je leverancier aan deze ambitie? Prima, je zit op de juiste plek. Doet hij dat niet dan kan je door middel van de tool van de Consumentenbond vergelijken hoeveel je kunt besparen. De Consumentenbond geeft ook een cijfer aan de duurzaamheid van de leverancier.
  4. Vul de gegevens in van je jaarrekening; adres, huidige leverancier, kWh verbruikt en kosten per kWh elektriciteit en m3 gas. Hoe preciezer, hoe beter!
  5. Beslis met welke leverancier je in zee wilt gaan.
  6. Stel de jaarlijkse automatische herinnering in om altijd de scherpste tarieven te betalen. 


Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!