default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Heb je een onverklaarbaar hoge energierekening? Waarschijnlijk heb je een energieslurper in huis, zonder dat te beseffen. Wat zijn de grootste tien energieslurpers en hoe kun je ze temmen?

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp.

Weet jij hoeveel energie je dagelijks verbruikt? Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen makkelijker en leuker. Je kunt het bijvoorbeeld meteen zien als je de verwarming een tandje lager zet of de verlichting uit doet in kamers waar niemand is.

Geen geschikt dak voor zonnepanelen? Je bent niet de enige. Wij organiseren in Schiedam goede locaties voor duurzame energieopwekking, zoals het dak van zwembaden, kantoorgebouwen of ... noem maar op! Op dit moment werken we aan meerdere zonnedaken. Wil je meedoen of een zonnepaneel kopen op een publiek dak? Hou onze zonneprojecten dan in de gaten.
De koelkast en vriezer nemen maar liefst 17% van het totale elektriciteitsverbruik in huis voor hun rekening. Hierop besparen kan dus behoorlijk schelen op je totale energieverbruik. De Consumentenbond en Milieucentraal geven een aantal eenvoudige tips.

Met 8 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld € 550 per jaar besparen.

Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. De zuinigste modellen zijn vaak duurder dan vergelijkbare onzuinige exemplaren, maar dit verschil verdien je meestal terug doordat je elektriciteitsrekening omlaag gaat.

Veel toestellen hebben tegenwoordig geen netschakelaar meer, alleen een stand-by-stand. Hierdoor kan een televisie gelijk aan worden gezet, een nadeel hierbij is dat 'verbruik erin sluipt'. Sluipverbruik dus!

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier maar zie je door de bomen het bos niet meer? Gebruik dan ons heldere stappenplan. Met een paar drukken op de knop komt je energie van een duurzamere bronnen en kan je zelfs geld besparen.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!