default_mobilelogo

Energiek verbouwen

Handen uit de mouwen, met onderstaande tips zet je écht grote energiestappen. Deze lijst is niet compleet, laat het ons weten waar je nog meer graag tips over krijgt dan gaan wij aan de slag! 
Zonnepanelen op je dak is een slimme keuze. Je produceert je eigen duurzame energie, maakt gebruik van een 100% groene energiebron en draagt zo bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor je portemonnee. Want je hebt deze besteding al na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Daarna geniet je ongeveer 18 jaar van gratis stroom! 

Wat is je situatie?
 • Woningeigenaar of huurder? Volg dan onderstaande stappen. 
 • Ben je lid van een VvE? Lees gerust verder, maar neem ook contact met ons op voor verdere hulp. Voor een VvE zijn er namelijk extra aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen. We helpen je graag.   
Stappenplan:
 • Bespreek met je partner of huisgenoot of jullie zonnepanelen zouden willen en welk budget jullie beschikbaar hebben. Heb je geen budget? Er zijn ook partijen die zonnepanelen leasen. Ben je huurder? Let dan op: bij plaatsing van zonnepanelen op een huurwoning moeten huurder en verhuurder afspraken maken over het eigenaarschap, het gebruik en de verrekening van de kosten en baten. Lees hier hoe dat werkt.
 • Check in de Zonatlas of jouw dak genoeg zon krijgt om zonnepanelen rendabel te maken. 
 • Check of je dak vergunningvrij is. Zonnesystemen kunnen meestal zonder vergunning geplaatst worden. Maar als je een monumentaal pand hebt, valt binnen het beschermd stadsgezicht of panelen wilt plaatsen tegen de gevel of op een aparte constructie, dan is een vergunning nodig. Vraag deze aan via het Omgevingsloket. Houd rekening met extra eisen of misschien zelfs een afwijzing.
 • Bedenk wat je wilt. Hoeveel wil je gaan opwekken? Hoeveel dak heb je beschikbaar? Welk type panelen zou je graag willen? Wat is je budget?
 • Vraag meerdere offertes op. Benader lokale leveranciers en/of vraag meerdere offertes aan via zonnepaneelofferte.nl. Lokale leveranciers staan onderaan het artikel met meer informatie (Klik op Lees meer...). Installateurs zullen waarschijnlijk een fysieke of online schouw doen voordat ze een aanbieding doen. Bij een fysieke schouw komt iemand langs om naar het dak te kijken, dit heeft als voordeel dat de specifieke situatie van jouw huis goed wordt meegenomen. Er zijn ook installateurs die online een schouw doen (bijvoorbeeld via Google Maps). Dit kan goedkoper zijn, maar je kan later problemen krijgen aangezien de installateur online de situatie minder goed kan inschatten.
 • Kies de leverancier met wie je in zee wilt gaan.   
 • Zijn de zonnepanelen eenmaal gelegd, registreer deze dan online en vraag de betaalde BTW terug bij de Belastingdienst
Lokale leveranciers
In en rondom Schiedam zijn meerdere zonnepanelen leveranciers. Ben jij een leverancier en wil je graag in deze lijst staan? Neem dan contact met ons op.
 • BeSolar: bekend van het leggen van de zonnepanelen op het Wennekerpand (ons eerste collectieve zonne-energieproject). BeSolar leidt zijn eigen mensen op en dit biedt dus werkgelegenheid voor Schiedam & omgeving. Levert voornamelijk glas-folie poly- en monokristallijne JA Solar 275-300 Watt panelen, andere panelen zijn op aanvraag mogelijk. Contactpersoon is Bram Klaassen, contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 010-2263947
 • SolarBox: levert glas-glas 280 tot 305 Watt SolarWatt met 30 jaar product en vermogensgarantie en 327 tot 360 Watt Sunpower met 25 jaar product en vermogensgarantie. Contactpersoon is Yke Rippen , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | 0174 725 700
 • Zonnepanelen Vlaardingen: levert glas-glas panelen van SolarWatt of Exasun, de dunne film panelen van Solar Frontier zijn momenteel niet leverbaar. Het bedrijf werkt ook met geïntegreerde systemen van dakpannen en doorzichtig glas. Contactpersoon is Bob Meulendijk, contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 010-4352585
 • Klimaatgarant Solar: onderdeel van Itho Daalderop, richt zich voornamelijk op nieuwbouwprojecten. Levert diverse soorten zonnepanelen tot 15 jaar fabrieksgarantie en 30 jaar vermogensgarantie. Contactpersoon is Bart Wansink, contactgegevens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 088-7444700
Leveranciers voor grotere projecten (bijvoorbeeld als er meer dan 50 panelen op het dak passen).
 • Solar and LEDSolar and LED: Houdt kantoor in het oude ONS-gebouw en richt zich vooral op bedrijven en instellingen. Levert glas-folie poly- en monokristallijn Sharp panelen en glas-glas Exasun panelen. Contactpersoon is Richard Rademakers, contactgegevens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 088 44 21 199
 • Geveke elektrotechniek: familiebedrijf dat zich richt op de grotere projecten. Het type paneel kan in overleg overeen worden gekomen. Contactpersoon is Menno Geveke, contactgegevens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 010 426 8447

Verdere aandachtspunten

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Vergeet je dan niet te verdiepen in de vele overwegingen die gepaard gaan bij de aankoop van het materiaal. Het soort panelen, beschikbaar dak, kwaliteit en opwekvermogen kunnen een groot effect hebben op het rendement van de installatie. 

Beschikbaar dak
Belangrijk is het dak waarop je de zonnepanelen wilt leggen. De volgende richtlijnen kunnen helpen bij de bepaling van geschiktheid:
 • Richting en hellingshoek: zonnepanelen kunnen het beste op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden. Als dit niet mogelijk is dan is een hoek tussen 15 tot 60 graden ook nog rendabel. Naast een zuid-opstelling is een zuidoost en zuidwest opstelling denkbaar, houdt hierbij rekening met een opbrengstverlies van 5-15%. Het komt ook voor dat panelen in oostwest opstelling worden geplaatst, je hebt dan over een langere periode opbrengst namelijk van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zonnepanelen gericht op het noorden worden over het algemeen afgeraden, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.
 • Schaduw: schaduwwerking heeft een aanzienlijk effect op de opbrengst van zonnepanelen. Schaduw door een lantaarnpaal of boom hoeft echter geen roet in het eten te gooien. Als het dak gedeeltelijk in de schaduw staat kan je gebruikmaken van micro-omvormers of power-optimizer. Bij toepassing van deze techniek hebben de deels in de schaduw liggende panelen geen negatief effect op de opbrengsten van de andere panelen. Raadpleeg de Zonatlas om de instraling op jouw dak te zien.
 • Ruimte: het benodigde dakoppervlak is van verschillende factoren afhankelijk. Met name je energievraag, de grootte van de panelen en de hellingshoek van het dak. Gemiddeld wekt een 275 Wattpiek (Wp) zonnepaneel 235 kWh per jaar op, voor een gemiddeld huishouden (3000 kWh) betekent dit dat er minimaal 12 panelen nodig zijn. Dit komt bij een grootte van 1,7 m2 per paneel op een oppervlakte van 20,4 m2.4 Een behoorlijke oppervlakte! Een optie als je zelf niet genoeg dak beschikbaar hebt is het meedoen met collectieve zonne-energieprojecten die wij organiseren. Hou voor dit en andere initiatieven de website in de gaten.
 • Locatie woning: de ligging van je huis is van belang bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Als je bijvoorbeeld in een monumentenpand woont of uw huis valt onder het beschermd stadsgezicht, dan heb je een vergunning nodig van de gemeente. Vraag dit aan via het Omgevingsloket.
Type panelen
In zonnepanelenland onderscheiden we doorgaans vier types zonnepanelen, mono- en polykristallijne panelen en dunne-film CIS en CIGS panelen. Qua techniek komen de kristallijne panelen het meest voor. Silicium wordt voor het productieproces tot wel 1500 graden verhit en vervolgens verspreid over de achterlaag van het paneel. De verspreiding kan ofwel geordend (mono) of kriskras door elkaar (poly) plaatsvinden. Het verschil in afkoelingstechniek is goed terug te zien in de kleur van de panelen en kristal-oriëntatie. Doordat het productieproces van monokristallijn panelen intensiever zijn ze is kosten ze doorgaans iets meer, maar ze wekken ook meer op.

CIS en CIGS zijn de zogenaamde dunne-film panelen, een relatief nieuwe techniek die de laatste jaren in toenemende mate wordt gebruikt. De voornaamste reden dat mensen voor deze panelen kiezen is het mat-zwarte ‘strakke’ uiterlijk en de relatief lage CO2 uitstoot bij het productieproces. Deze panelen zijn geschikt voor mensen die een groot dakoppervlakte hebben en prioriteit geven aan milieu over terugverdientijd. Qua milieuoverweging en hergebruik kan ook worden gekozen voor panelen met het PV Cycle keurmerk, deze non-profit verzekerd hergebruik na de levenscyclus van de panelen.

Kwaliteit en garantie
Zoals doorgaans geldt voor investeringen, geldt ook voor zonnepanelen: goedkoop kan duurkoop zijn. Zorg er daarom voor dat de panelen die je aanschaft afkomstig zijn van een erkende fabrikant. Onafhankelijke onderzoeken van bijvoorbeeld de consumentenbond of zonnepanelen.net kunnen hierbij helpen. Neem deze onderzoeken echter wel met een korreltje zout, de testopstelling kan door de korte duur (enkele jaren) degradatie over 25 jaar moeilijk inschatten. Degradatie is vanwege uv-straling, condensvorming en windstoten onvermijdelijk. Gemiddeld zal een zonnepaneel per jaar gemiddeld 0,5% aan opwekvermogen verliezen. Fabrikanten garanderen doorgaans 80% van het opwekvermogen na 25 jaar. Voor panelen met een glasplaat aan zowel de boven- als onderkant (glas-glas) wordt zelfs 87% gegarandeerd. Deze panelen kosten wel meer dan de zogenaamde glas-folie panelen. Glas-folie panelen zijn aan de onderkant voorzien van een kunststof-plaat die minder bestendig is tegen invloeden van buitenaf. Naast het eerdergenoemde opwekvermogen-garantie is er ook sprake van de reguliere produc tgarantie. Mocht je zonnepaneel er compleet mee ophouden dan bieden fabrikanten doorgaans 10 jaar productgarantie. Er zijn fabrikanten die zelfs 30 jaar garantie bieden.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!