default_mobilelogo
De stad heeft afgelopen jaar een nieuw duurzaamheidsbeleid omarmd dat er veelbelovend uitziet. Nu nog de uitvoering: Energiek Schiedam wil zowel dienen als sparringpartner voor de gemeente en als geheugen en geweten als de aandacht voor duurzaamheid verslapt. Wil je hier ook aan bijdragen? Neem dan contact op. 

Zeven kansen voor een Energiek Schiedam

Duurzame energie biedt kansen. Voor verbetering van de luchtkwaliteit, voor economische groei én direct voor je portemonnee. Wij stelden september 2017 de Duurzame Zeven op: zeven kansen voor duurzame energie die voor de stad het verschil kunnen maken. Deze hebben we aangeboden aan de lokale Schiedamse politieke partijen, met het verzoek om deze op te nemen in hun partijprogramma.

De zeven kansen zijn:
  • Zonnepanelen plaatsen op publieke daken
  • Stimuleren elektrisch vervoer en zero-emissie openbaar vervoer
  • Informatie over energie besparen en opwekken beter toegankelijk maken
  • Stimuleer pioniers in energiebesparing
  • Stel de Schiedammer centraal binnen de energietransitie
  • De gemeente geeft het goede voorbeeld
  • De partij mag zelf met een innovatieve kans komen
Kieslabel
Na het opstellen van de 7 kansen voor een Energiek Schiedam namen we in februari 2018 alle programma’s door om te kijken welke partijen de kansen overnamen. Geen van de partijen nam de uitdaging aan om met een ambitieuzere doelstelling te komen in haar partijprogramma. Wel zien we de 7 kansen in verschillende vormen terugkomen in de programma’s. Op basis hiervan gaven we als Energiek Schiedam het stemadvies PvdA, GroenLinks of CDA, als je wilt dat Schiedam economische vooruitgang boekt door middel van het verduurzamen van de stad.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Twee van de drie partijen die in de groene sectie van het kieslabel zaten zitten inmiddels in de coalitie! Namelijk Groenlinks en CDA. Zij vormen samen met VVD, AOV, D66 en Progressief Schiedam de coalitie. Het coalitieprogramma heet ´Bouwen met nieuwe Energie´. De partijen stellen dat duurzaamheid, stedelijke ontwikkelingen en de sociale ontwikkeling van de stad drie kernopgaven zijn voor de komende jaren. Wij zijn benieuwd hoe ze deze kernopgaven de komende jaren gaan aanpakken en als Energiek Schiedam volgen we de ontwikkelingen natuurlijk op de voet! 

Uitreiking van de zeven kansen tijdens de Brandersfeesten 2017

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!