default_mobilelogo

Het kabinet stelt 84 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van woningen. De regering hoopt hiermee huiseigenaren aan te moedigen om in hun huis energiebesparende maatregelen door te voeren.


“Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving”, zo stelt minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De naam van de regeling – Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) – spreekt voor zich: de rijksbijdrages zijn bedoeld voor energiebesparende maatregelen in het eigen huis. Denk aan het isoleren van een vloer, gevel of dak en het plaatsen van hoogrendementsglas. Eigenaren kunnen subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen. Per woning is een bijdrage tot maximaal tienduizend euro mogelijk. Wie een woning volledig isoleert, met warmteterugwinning, kan tot vijftienduizend euro terugkrijgen. Het komt er op neer dat woningeigenaren ongeveer twintig procent van de kosten terug kunnen krijgen – als het werk wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf.

Subsidie kan worden aangevraagd voor werk dat is uitgevoerd vanaf afgelopen donderdag, 15 augustus, tot 31 december volgend jaar. Dat kan alleen gebeuren door eigenaren die tevens het huis bewonen. Aanvragen kunnen vanaf 2 september worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar is ook meer informatie te vinden over energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Eerder, in 2016, was er ook al een subsidieregeling voor het isoleren van een woning. Destijds was de pot na zeven maanden leeg; het volledige budget van 44 miljoen euro was toen aangevraagd. Ook nu is de verwachting dat veel huishoudens gebruik gaan maken van de subsidie.

Vanuit de SEEH is er speciaal voor VVE’s een apart budget beschikbaar gesteld. Hier gaat het om twaalf miljoen euro voor het uitvoeren van maatregelen en twee miljoen voor onder meer advies. Wil je weten waar je in jouw huis moet beginnen? Kom langs in het Energiecafé op donderdagavond, of meld je direct aan als lid. Als lid kun je een gesprek met een energiecoach krijgen die je meeneemt in wat de mogelijkheden zijn in je eigen huis.


Isoleren

Isoleren kun je zelf, door Merel Segers, bestuurslid Energiek Schiedam

 

 

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!