default_mobilelogo

Woningcorporatie Woonplus gaat de komende tien jaar haar circa 2000 sociale huurwoningen in Groenoord aardgasvrij maken en aansluiten op een warmtenet. Voor de uitvoering van dit project wordt marktpartijen gevraagd om plannen in te dienen. Woonplus en de gemeente Schiedam hebben het bedrijf Squarewise in de arm genomen om hiervoor een online uitvraag te doen.

 

Wij hebben deze uitvraag aandachtig bekeken en willen benadrukken dat Energiek Schiedam - ondanks onze betrokkenheid bij het project Nieuwe Energie voor Groenoord - niet aan tafel heeft gezeten bij het opstellen ervan. We moeten helaas constateren dat er te veel nadruk ligt op het aansluiten van de woningen op het warmtenet en te weinig op het isoleren van de woningen. Dit betreuren we, omdat de wijkbewoners in de WijkEnergieGroep (WEG) nadrukkelijk hebben geadviseerd (20171027_-_advies_WEG_op_rapport_OverMorgen.pdf) dat dat het reduceren van de warmtevraag door isolatie prioriteit moest hebben.

Energiek Schiedam is benaderd door een consortium van partijen die de besparingskansen voor de bewoners centraal stellen en meenemen in hun aanbieding. Ook zoeken zij naar verdere voordelen voor bewoners en geven zij de voorkeur aan lokale bedrijven voor de uitvoering van de werkzaamheden. Deze benadering sluit volledig aan bij het advies van de WEG en ons aanvullend advies uit 2017. Wij gaan met dit consortium in gesprek om te zorgen dat isolatie meegenomen wordt en dat bewoners de kans krijgen om extra wensen op te nemen als er verbouwd wordt in hun woning. Uit de gesprekken zal volgen welke rol wij hierin kunnen spelen.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!