default_mobilelogo

De overheidsheffingen op energie (energiebelasting en Opslag Duurzame Energie – ODE) zijn per 1 januari veranderd. Het gebruik van aardgas wordt duurder, elektriciteit iets goedkoper. Deze stap past in het beleid om het energieverbruik in Nederland te vergroenen.

De veranderde tarieven gaan volgens de rekenmeesters een gemiddeld huishouden honderdzestig euro kosten dit jaar. Concreet gaat het om verhoging van de energiebelasting op aardgas voor kleinverbruikers met € 0,03 per m3, naar € 0,29313 (excl. Btw) per kuub.

De belasting op elektriciteit voor huishoudens gaat omlaag van € 0,10458 naar € 0,09863 per kWh.

Deze goedkopere stroom wordt voor een flink deel teniet gedaan omdat de belastingaftrek op elektriciteit omlaag gaat van € 308,54 naar € 257,54 (excl. Btw). Deze vermindering wordt afgetrokken van de jaarnota omdat de overheid een deel van het stroomverbruik ziet als echte basisbehoefte, waarover geen belasting wordt geheven. Dit bedrag staat los van het daadwerkelijke stroomverbruik en is dus voor ieder huishouden gelijk.

De overheid belast het energiegebruik ook met de belasting Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee schone energievoorziening wordt gestimuleerd. De ODE op aardgas was in 2018 € 0,0285 per kuub en is dit jaar € 0,0524. Over stroom stijgt de ODE voor huishoudens van € 0,0132 naar € 0,0189 per kWh. Samen met de energiebelasting betekent dit dat een kuub aardgas een kleine zes cent duurder is geworden en een kWh elektra sinds begin dit jaar fractioneel goedkoper is.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!