default_mobilelogo

Energiek Schiedam zoekt stadgenoten met duurzame ambitie

Er is echt iets gaande in Nederland. Het pruttelt in het land, soms prominent in de krant of op tv, soms verdekt, bij de mensen thuis, op de bank. Nederland verduurzaamt, Nederland denkt aan het milieu, Nederland wil van het gas af en wil stad en land in goede staat aan komende generaties laten.

Maar tussen droom en daad, staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Hoe maak je de omslag van landelijke politiek naar aanpassingen in eigen huis of in eigen gedrag? Hoe vertaal je goede voornemens naar actie? Hoe voorkom je dat die goede wil verzandt omdat de tijd, de energie, het geld ontbreekt om alles zelf uit te zoeken en uit te voeren?

Energiek Schiedam, de coöperatie van Schiedammers die werken aan een energieneutrale stad in 2030, wil surfen op de kop van die golf van mooie intenties en gaat aan te slag.

We zoeken koplopers, mensen die voorop willen lopen omdat ze niet wachten tot anderen – de overheid! – in actie komen. Mensen die een impact willen hebben. Schiedammers die vorm gaan geven aan de omslag die de stad maakt naar een duurzaam samenleven.

We noemen het project Energiek Thuis. Samen aan de slag. Omdat je samen sterker staat en meer plezier hebt. En wie van zichzelf vindt dat zij of hij niet het type is dat voorop loopt op weg naar verandering... die nemen we in het proces mee, die maken we koploper.

Hoe we dat doen? Een krachtig plan! Met elkaar stellen we een agenda op met doelen voor volgend jaar. Concreet, praktisch. Persoonlijke plannen die voor ieder kunnen verschillen. De doelen krijgen kracht omdat we ook gaan onderscheiden waarom het soms stroef gaat, op weg naar milieuvriendelijk en energiezuinig handelen. Wat zet je zelf op je pad om maar niet in actie te hoeven komen? En wat kost je dat – en wat kost ons dat allemaal? Dat gaan we spelenderwijs voor ogen krijgen. Joost Wouters begeleidt ons in dit proces.

En als helder is wat ons tegenhoudt om te doen wat goed is, kunnen we gaan bedenken wat we het allergaafst vinden om te gaan doen – want dat is in de regel inspirerender en krachtiger dan onze bedenkingen. De een wil werk maken van een stad die groen genoeg is om aan onze (klein)kinderen te laten voor een gelukkig leven. De ander gaat het liefst isoleren, om zowel portemonnee als kooldioxidebalans te dienen. Een volgende besluit zo veel mogelijk plastic te recyclen of gaat zoveel mogelijk 'cradle to cradle' leven. Bedenk het zelf, bedenk het samen – onder begeesterende leiding van Energiek Schiedam. Dan laten we als deelnemers zien hoe een paar koplopers het verschil kunnen maken en kijken we met plezier uit naar waar de stad volgend jaar staat, op weg naar een duurzame toekomst.

Ben jij een koploper – of gewoon iemand die aan de slag wil om haar of zijn woning klaar voor de toekomst te maken? Doe dan mee met Energiek Thuis. De kennismakingsbijeenkomst is op 1 november in het Energiecafé op de Hoogstraat 155A, inloop 19.30. Kosteloos voor leden van Energiek Schiedam – en anderen kunnen zich eenvoudig aanmelden, voor een tientje ben je lid.

Meld je aan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


 

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!