default_mobilelogo

Energiek Schiedam zoekt stadgenoten met duurzame ambitie

Er is echt iets gaande in Nederland. Het pruttelt in het land, soms prominent in de krant of op tv, soms verdekt, bij de mensen thuis, op de bank. Nederland verduurzaamt, Nederland denkt aan het milieu, Nederland wil van het gas af en wil stad en land in goede staat aan komende generaties laten.

Maar tussen droom en daad, staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Hoe maak je de omslag van landelijke politiek naar aanpassingen in eigen huis of in eigen gedrag? Hoe vertaal je goede voornemens naar actie? Hoe voorkom je dat die goede wil verzandt omdat de tijd, de energie, het geld ontbreekt om alles zelf uit te zoeken en uit te voeren?

Energiek Schiedam, de coöperatie van Schiedammers die werken aan een energieneutrale stad in 2030, wil surfen op de kop van die golf van mooie intenties en gaat aan te slag.

We zoeken koplopers, mensen die voorop willen lopen omdat ze niet wachten tot anderen – de overheid! – in actie komen. Mensen die een impact willen hebben. Schiedammers die vorm gaan geven aan de omslag die de stad maakt naar een duurzaam samenleven.

We noemen het project Energiek Thuis. Samen aan de slag. Omdat je samen sterker staat en meer plezier hebt. En wie van zichzelf vindt dat zij of hij niet het type is dat voorop loopt op weg naar verandering... die nemen we in het proces mee, die maken we koploper.

Hoe we dat doen? Een krachtig plan! Met elkaar stellen we een agenda op met doelen voor volgend jaar. Concreet, praktisch. Persoonlijke plannen die voor ieder kunnen verschillen. De doelen krijgen kracht omdat we ook gaan onderscheiden waarom het soms stroef gaat, op weg naar milieuvriendelijk en energiezuinig handelen. Wat zet je zelf op je pad om maar niet in actie te hoeven komen? En wat kost je dat – en wat kost ons dat allemaal? Dat gaan we spelenderwijs voor ogen krijgen. Joost Wouters begeleidt ons in dit proces.

En als helder is wat ons tegenhoudt om te doen wat goed is, kunnen we gaan bedenken wat we het allergaafst vinden om te gaan doen – want dat is in de regel inspirerender en krachtiger dan onze bedenkingen. De een wil werk maken van een stad die groen genoeg is om aan onze (klein)kinderen te laten voor een gelukkig leven. De ander gaat het liefst isoleren, om zowel portemonnee als kooldioxidebalans te dienen. Een volgende besluit zo veel mogelijk plastic te recyclen of gaat zoveel mogelijk 'cradle to cradle' leven. Bedenk het zelf, bedenk het samen – onder begeesterende leiding van Energiek Schiedam. Dan laten we als deelnemers zien hoe een paar koplopers het verschil kunnen maken en kijken we met plezier uit naar waar de stad volgend jaar staat, op weg naar een duurzame toekomst.

Ben jij een koploper – of gewoon iemand die aan de slag wil om haar of zijn woning klaar voor de toekomst te maken? Doe dan mee met Energiek Thuis. De kennismakingsbijeenkomst is op 1 november in het Energiecafé op de Hoogstraat 155A, inloop 19.30. Kosteloos voor leden van Energiek Schiedam – en anderen kunnen zich eenvoudig aanmelden, voor een tientje ben je lid.

meld je aan door te mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Ook dit jaar organiseren we wederom een evenement samen met de gemeente op de dag van de duurzaamheid. Het thema dit jaar is "Nieuwe Energie maken we Zelf Samen".

Zet hem in je agenda: 10 oktober vanaf 19.00 bij Lentiz Life. Aanmelden kan via deze link of door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

17 september kwamen woningeigenaren bij elkaar die hun huis van het gas af willen. “Ik wil gewoon minder gas gaan gebruiken, ook voor Groningen”. Aan de hand van de klantreis van Hier Opgewekt vertelden de Schiedammers welke vragen ze hebben en waar ze vastlopen in hun duurzame ambities. De woningeigenaren gaan via de pilot Alles Elektrisch onderzoeken hoe ze hun eigen huis all-electric kunnen maken en wat daarbij komt kijken.

Heb je vragen over duurzame energie of het opknappen van je eigen woning?
Heb je kennis over je eigen verbouwingen die je wilt delen?
Zoek je een inspirerende plek om een paar avonduurtjes te werken aan energiegerelateerde projecten?

Kom naar de inloopavond van Energiek Schiedam in het Energiecafe!

Op 14 juli bezochten meer dan 100 Schiedammers de Duurzame Open Huizen route. Ze namen een kijkje bij Energieke Schiedammers die hard bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Via keukentafelgesprekken en inspirerende voorbeelden helpen ze elkaar om de volgende stappen te nemen richting prachtige, toekomstbestendige woningen. 

Sta jij te trappelen om zo duurzaam mogelijk te wonen? Je bent niet de enige, zo verwarmen Herman en Sonja hun historische pand op de Hoogstraat via een warmtepomp en zitten Jeroen en Eva behaaglijk onder hun infraroodpanelen. Zin om op een informele manier ervaringen uit te wisselen? Energiek Schiedam brengt koplopers bij elkaar om kennis en inspiratie te delen zodat het verduurzamen van je huis makkelijker wordt.

Energiek Schiedam heeft in coöperatie Hoom een goede partij gevonden om deze doelstellingen te bereiken en heeft zich in mei als 19e lid van coöperatie Hoom aangemeld.

De ledenadministratie, de nieuwsbrief en andere onderdelen van de backoffice behoren niet tot de meest sexy onderdelen van Energiek Schiedam. Ze zijn echter wel van groot belang voor een slagvaardige en groeiende coöperatieve vereniging.

Vorig jaar organiseerde Energiek Schiedam een eerste inspiratiesessie (toen nog onder de titel Energie Café) duurzame energie voor leden en niet-leden. De eerste inspiratiesessie smaakte meteen al naar meer. Op woensdag 25 april kwam er daarom een groep geïnteresseerden bij elkaar in het Energie Café op de Hoogstraat 155 om na te denken over een vervolg.

Ook in Tilburg borrelt het van de duurzame energie. Al sinds 25 jaar wordt hier iedere maand het milieucafé. Met spraakmakende onderwerpen en presentatie (a la DWDD) wordt hier de avond gevuld met een breed programma. Afgelopen 29 maart was Energiek Schiedam bij het milieucafé, en genoot van deze spraakmakende avond.

Afgelopen week is de tweede ZonneRenteperiode voor Zon op Wennekerpand afgesloten, het was de eerste ZonneRenteperiode waarin een vol jaar stroom geproduceerd werd. De zonnestroominstallatie heeft in de tweede ZonneRente periode 50.799 kilowattuur geproduceerd, dat is meer dan verwacht. Voor de statistiekfans de productie bedroeg 943,4 kWh/kWp.

Schiedam is een mooie plek rijker. Op Hoogstraat 155A vestigt zich een heus Energiecafé: Een ontmoetingsplaats voor Schiedamse ondernemers en burgers om ideeën uit te wisselen en projecten vorm te geven op het gebied van energietransitie: energiebesparen of duurzame energie opwekken. Herman Gels en Sonja Schwab zijn de initiatiefnemers en wij mochten het café openen samen met duurzaamheidswethouder Patricia van Aaken.

Duurzame energie biedt kansen. Voor verbetering van de luchtkwaliteit, voor economische groei én direct voor je portemonnee. Wij van Energiek Schiedam stelden in september de Duurzame Zeven op: zeven kansen voor duurzame energie die voor de stad het verschil kunnen maken. Deze hebben we aangeboden aan de lokale Schiedamse politieke partijen, met het verzoek om deze op te nemen in hun partijprogramma.

In de duurzaamheidsbeoordeling die Stichting Natuur & Milieu onlangs publiceerde eindigt Schiedam op de 33ste plaats. Voor Energiek Schiedam is het interessanter om te zien hoe het staat met het opwekken van groene stroom in Schiedam. Ook hier scoort Schiedam slecht met de productie van slechts 14 kilowattuur zonnestroom per inwoner per jaar, alleen Rotterdam doet het slechter met 11 kilowattuur per inwoner.

Eneco moet in publieke handen blijven. Dat vindt Energiek Schiedam, de lokale energiecoöperatie. Zij is daarom lid geworden van EneCoöperatie, dat een bod wil doen op aandelen in Eneco, en roept Schiedammers op ook lid te worden.

Afgelopen woensdag was voorlopig de laatste bijeenkomst van de Wijkenergiekgroep (WEG), een groep betrokken bewoners van de wijken Nieuwland en Groenoord, die een advies hebben uitgebracht over de te volgen route om van gas af te gaan. Ik, Inge Albregtse, heb de afgelopen maanden namens Energiek Schiedam deelgenomen aan de bijeenkomsten en nu de WEG zijn advies ingediend heeft, aangeboden vinger aan de pols te houden voor opvolging van het advies.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!