default_mobilelogo
De energiecoaches van Energiek Schiedam kunnen bij jou thuis langskomen - of als je dat fijner vindt telefonisch adviseren - om te zien welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen. Meike Spaninks van de Gemeente Schiedam nam de proef op de som en liep met energiecoach Frits Nolet een rondje door haar eigen woning.

Wil je ook advies van een van de energiecoaches? Meld je dan hier aan.

Vrijdag 5 februari is het weer Warmetruiendag. Een jaarlijks terugkerende dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor energiebesparing. Door de thermostaat één graadje lager te zetten en een warme trui aan te trekken, bespaar je op je energierekening én doe je het milieu een plezier.

Deze week worden de laatste van de 166 zonnepanelen op het dak van wijkcentrum De Erker in West gemonteerd en aangesloten. Hiermee worden De Erker en de naastgelegen gymzaal - geëxploiteerd door Stichting PRIMO - de komende jaren van groene stroom voorzien.

Schiedam energieneutraal in 2030. Ook in 2020-2021 spannen we ons met dit doel voor ogen weer in voor een duurzame stad. Op initiatief van coöperatieleden wordt hard gewerkt aan allerlei mooie plannen, zoals de bouw van een windmolen en het leggen van zonnepanelen op daken van scholen. De eerste energiecoaches zijn opgeleid om pandeigenaren die hun woning willen verduurzamen met raad en daad bij te staan én het bestuur is versterkt met drie nieuwe energieke Schiedammers: Alexander van Steenderen, Hans van der Vlist en Marco de Laat.

Je leest er meer over in het jaarplan 2020-2021.

De informatieavond over de toekomstige Windmolen op Vijfsluizen trok ruim zeventig nieuwsgierige bewoners naar wijkcentrum de Erker op 30 oktober 2019. Drie presentaties beantwoordden veel prangende vragen, en de kritische noten werden in gemoedelijke sfeer gekraakt.

“We hopen dat iedereen hier vanavond weggaat met de gedachte ‘deze windmolen gaat echt wat goeds doen, voor ons en voor Schiedam’”, opende voorzitter van de avond Dolf Bierhuizen. Het Schiedams Energie Collectief, initiatiefnemer van de geplande Windmolen op bedrijventerrein Vijfsluizen, organiseerde de avond samen met Energiecoöperatie Energiek Schiedam. In drie presentaties werden de verschillende kanten van de windmolen belicht en daarna was er ruimte voor persoonlijke vragen van wijkbewoners en andere geïnteresseerden. 

Inge Albregtse-Wijgerse is geen voorzitter meer van Energiek Schiedam. Zij heeft aangegeven de functie neer te leggen om zich met een aantal werkgroepen bezig te gaan houden. Het opzetten van de werkgroepen Energiek Thuis en VvE's hebben nu prioriteit. 

"Ik wil me kunnen focussen op een aantal onderwerpen en dat gaat niet als voorzitter. Energiek Schiedam wordt groter en heeft veel projecten lopen. Dat vraagt om een andere manier van besturen. Door af te treden kan de verandering ingezet worden die nodig is."

We zullen afscheid nemen van Inge als voorzitter op 28 november, als we ook afscheid nemen van het Energiecafé. Vooral zullen we Inge verwelkomen als trekker van de werkgroepen, waar we nog leden voor zoeken.

28 november is iedereen welkom vanaf 17 uur om een borrel met ons te drinken. We zullen terugblikken op het voorzitterschap van Inge en de activiteiten in het Energiecafé en een vooruitblik geven op het nieuwe jaar; Energiek Schiedam gaat de wijk in.
Als je op zoek gaat kun je informatie vinden over de alternatieven voor aardgas. Maar wat werkt er goed samen, wat is de beste oplossing voor jouw woning en bij welke bedrijven kun je dan terecht in Schiedam? De antwoorden op deze vragen hebben we in beeld gebracht in de Menukaart Alles-Elektrisch.

De stappen naar een duurzame of zelfs aardgasvrije woning begint bij de vraag waarom je stappen wil zetten. Doe je dit omdat je wil besparen op je energierekening, het comfort wil verbeteren in je woning of doe je het voor de Groningers? Dit kan veel verschil uitmaken voor de oplossingen die je kiest.

Daarnaast is het van belang wat je al in je woning hebt en hoeveel je wil veranderen. Tijdens de pilot ontdekten we dat geld niet de drijfveer is voor iedereen, dat infrarood een oplossing kan zijn voor een gehele woning ipv alleen als bijverwarming, dat vloerverwarming en roosters een enorm slechte combinatie zijn, dat een elektrische CV-ketel wel een goedkope oplossing lijkt maar enorm duur is op langere termijn en zo nog veel meer.

Dit alles hebben we verwerkt in de menukaart. Conclusie van de pilot is dat alles-elektrisch voor grondgebonden woningen met mogelijkheid tot zonnepanelen een goed en betaalbaar alternatief kan zijn voor een warmtenet. De digitale versie kun je hier vinden. Een papieren versie kun je opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ophalen bij het Servicepunt Woningverbetering.

In december organiseren we samen met het Servicepunt Woningverbetering een bijeenkomst om de resultaten toe te lichten en meer informatie te geven over infraroodverwarming. Hou de site in de gaten.

Hoomdossier
Wil je zelf een stappenplan maken voor je woning, dan kan dat via het Hoomdossier. Je kan je Hoomdossier ook delen met een van de energiecoaches van Energiek Schiedam.
 
Per 1 december zijn we geen huurder meer van het Energiecafé in de Hoogstraat.

We zijn al gestopt met de inloopavonden, omdat het steeds lastiger werd deze avonden te bemensen. We hebben in het afgelopen jaar vele leuke gesprekken gevoerd en mensen kunnen helpen met energievragen. We hebben meer leden en meer naamsbekendheid.

Nu is het tijd de wijk in te gaan. We streven ernaar om elke maand een bijeenkomst te organiseren op verschillende locaties in Schiedam. Dan zullen we ook de mogelijkheid bieden aan wijkbewoners om langs te komen met vragen. 


We sluiten onze tijd in het Energiecafé af met een bijeenkomst op 28 november vanaf 17:00 uur in het Energiecafé. Meer informatie volgt.
Sinds 2014 werkt Energiek Schiedam aan de realisatie van twee windmolens in het Schiedamse Havengebied. Bewoners van Schiedam-West zijn al in mei 2014 over onze plannen geïnformeerd. Naar verwachting kunnen we eind 2019 de omgevingsvergunning aanvragen en in 2021 starten met de bouw van de windmolen. U bent van harte welkom op de informatieavond op woensdag 30 oktober in wijkcentrum De Erker (Jan van Avennestraat 32, hoek van de Aleidastraat).

dag van de duurzaamheid
‘Duurzaamheid de wijk in brengen', dat wat Ina Blans voor ogen staat met de zonnepanelen op wijkcentrum De Erker. Het is ook het motto waarmee de gemeente Schiedam een zogenaamde ‘green deal’ is aangegaan met scholenkoepel Primo. 

Het Schiedams Energie Collectie (SEC) werkt aan de bouw van tenminste twee windturbines in de stad, waarvoor de financiering zoveel mogelijk met Schiedamse deelnemers worden gerealiseerd. Zo blijven de opbrengsten óok zoveel mogelijk in Schiedam.

Kom je ook? Op 10 oktober 2019 wordt er ook in Schiedam weer werk gemaakt van de Dag van de Duurzaamheid. Energiek Schiedam en de gemeente hebben, samen met andere organisaties, een mooi programma samengesteld.

Het kabinet stelt 84 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van woningen. De regering hoopt hiermee huiseigenaren aan te moedigen om in hun huis energiebesparende maatregelen door te voeren.

Wie plannen heeft om zijn monumentale woning te verduurzamen, gaat het best open in gesprek met de gemeente. Dat is een belangrijke conclusie die afgelopen donderdag naar voren kwam op de avond ‘Energiek Thuis in een beschermd stadsgezicht’.

De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) komt weer beschikbaar voor eigenaar-bewoners. De regeling was sinds mei 2017 uitgeput, alleen VvE’s konden nog van de subsidie gebruikmaken. Met deze heropening van de regeling komt het kabinet tegemoet aan de uitspraak in de Urgenda-zaak.

Woningcorporatie Woonplus gaat de komende tien jaar haar circa 2000 sociale huurwoningen in Groenoord aardgasvrij maken en aansluiten op een warmtenet. Voor de uitvoering van dit project wordt marktpartijen gevraagd om plannen in te dienen. Woonplus en de gemeente Schiedam hebben het bedrijf Squarewise in de arm genomen om hiervoor een online uitvraag te doen.

Duurzaamheid en beschermd stadsgezicht of monument, (hoe) gaat dat samen? Praat mee. Energiek Schiedam nodigt je 4 juli19:00 uur uit in het Energiecafé (Hoogstraat 155A).

Dolf was al bekend in Schiedam. Vanaf nu kunnen we echt zeggen dat we een BSer (Bekende Schiedammer) in ons midden hebben. Volg Dolf en Energiek Schiedam op SchieTV, elke eerste zaterdag van de maand om 10 uur. Op 8 juni ging het over zonnepanelen in Schiedam, hoe weinig er zijn en hoe wij als Energiek Schiedam daar meer van gaan maken. 

Vijf Westlandse bedrijventerreinen gaan flink verduurzamen. Daarvoor krijgen ze in totaal 4,5 miljoen euro subsidie van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om de Bedrijventerreinenvereniging Wateringsveldsche Polder in Wateringen, De Woerd in Naaldwijk, ABC Westland in Poeldijk, De Honsel in Honselersdijk en Leehove in De Lier.

Het aantal zonnepanelen in de regio Rijnmond is afgelopen jaar met ruim een derde gestegen. Vooral Lansingerland nam een vlucht met een toename van 64 procent. Het totale aantal megawatts aan zonne-energie binnen het werkgebied van Stedin groeide met 49 procent tot 539 megawatt, genoeg om 160.000 huishoudens in de Randstad van stroom te voorzien. Nog nooit zag de netbeheerder zo'n steile groeicurve als in het jaar 2018.

De overheidsheffingen op energie (energiebelasting en Opslag Duurzame Energie – ODE) zijn per 1 januari veranderd. Het gebruik van aardgas wordt duurder, elektriciteit iets goedkoper. Deze stap past in het beleid om het energieverbruik in Nederland te vergroenen.

Voor eigenaren van zonnepanelen was 2018 een recordjaar. De Universiteit van Utrecht zette de opbrengsten op een rijtje. De opbrengst is ruim 10 tot 25 procent hoger dan verwacht, laten berekeningen zien. Het is opvallend dat eigenaren in het oosten van Nederland het meeste profiteren.

De Lokale Energie Monitor geeft landelijk inzicht in de lokale coöperatieve energiebeweging. De belangrijkste uitkomsten voor 2018: het aantal coöperaties is in 2018 toegenomen met 85 tot 484. Ook zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie. Er is nu 74,5 MWp aan collectief zonvermogen in productie en 159 MW aan collectieve wind, opgeteld genoeg stroom voor ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat er nog minstens een verdubbeling op de planning.  Lees meer op de site van HIER opgewekt.

Energiek Schiedam zoekt stadgenoten met duurzame ambitie

Er is echt iets gaande in Nederland. Het pruttelt in het land, soms prominent in de krant of op tv, soms verdekt, bij de mensen thuis, op de bank. Nederland verduurzaamt, Nederland denkt aan het milieu, Nederland wil van het gas af en wil stad en land in goede staat aan komende generaties laten.

Maar tussen droom en daad, staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Hoe maak je de omslag van landelijke politiek naar aanpassingen in eigen huis of in eigen gedrag? Hoe vertaal je goede voornemens naar actie? Hoe voorkom je dat die goede wil verzandt omdat de tijd, de energie, het geld ontbreekt om alles zelf uit te zoeken en uit te voeren?

Ook dit jaar organiseren we wederom een evenement samen met de gemeente op de dag van de duurzaamheid. Het thema dit jaar is "Nieuwe Energie maken we Zelf Samen".

Zet hem in je agenda: 10 oktober vanaf 19.00 bij Lentiz Life. Aanmelden kan via deze link of door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

17 september kwamen woningeigenaren bij elkaar die hun huis van het gas af willen. “Ik wil gewoon minder gas gaan gebruiken, ook voor Groningen”. Aan de hand van de klantreis van Hier Opgewekt vertelden de Schiedammers welke vragen ze hebben en waar ze vastlopen in hun duurzame ambities. De woningeigenaren gaan via de pilot Alles Elektrisch onderzoeken hoe ze hun eigen huis all-electric kunnen maken en wat daarbij komt kijken.

Heb je vragen over duurzame energie of het opknappen van je eigen woning?
Heb je kennis over je eigen verbouwingen die je wilt delen?
Zoek je een inspirerende plek om een paar avonduurtjes te werken aan energiegerelateerde projecten?

Kom naar de inloopavond van Energiek Schiedam in het Energiecafe!

Op 14 juli bezochten meer dan 100 Schiedammers de Duurzame Open Huizen route. Ze namen een kijkje bij Energieke Schiedammers die hard bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Via keukentafelgesprekken en inspirerende voorbeelden helpen ze elkaar om de volgende stappen te nemen richting prachtige, toekomstbestendige woningen. 

Sta jij te trappelen om zo duurzaam mogelijk te wonen? Je bent niet de enige, zo verwarmen Herman en Sonja hun historische pand op de Hoogstraat via een warmtepomp en zitten Jeroen en Eva behaaglijk onder hun infraroodpanelen. Zin om op een informele manier ervaringen uit te wisselen? Energiek Schiedam brengt koplopers bij elkaar om kennis en inspiratie te delen zodat het verduurzamen van je huis makkelijker wordt.

Energiek Schiedam heeft in coöperatie Hoom een goede partij gevonden om deze doelstellingen te bereiken en heeft zich in mei als 19e lid van coöperatie Hoom aangemeld.

De ledenadministratie, de nieuwsbrief en andere onderdelen van de backoffice behoren niet tot de meest sexy onderdelen van Energiek Schiedam. Ze zijn echter wel van groot belang voor een slagvaardige en groeiende coöperatieve vereniging.

Vorig jaar organiseerde Energiek Schiedam een eerste inspiratiesessie (toen nog onder de titel Energie Café) duurzame energie voor leden en niet-leden. De eerste inspiratiesessie smaakte meteen al naar meer. Op woensdag 25 april kwam er daarom een groep geïnteresseerden bij elkaar in het Energie Café op de Hoogstraat 155 om na te denken over een vervolg.

Ook in Tilburg borrelt het van de duurzame energie. Al sinds 25 jaar wordt hier iedere maand het milieucafé. Met spraakmakende onderwerpen en presentatie (a la DWDD) wordt hier de avond gevuld met een breed programma. Afgelopen 29 maart was Energiek Schiedam bij het milieucafé, en genoot van deze spraakmakende avond.

Afgelopen week is de tweede ZonneRenteperiode voor Zon op Wennekerpand afgesloten, het was de eerste ZonneRenteperiode waarin een vol jaar stroom geproduceerd werd. De zonnestroominstallatie heeft in de tweede ZonneRente periode 50.799 kilowattuur geproduceerd, dat is meer dan verwacht. Voor de statistiekfans de productie bedroeg 943,4 kWh/kWp.

Schiedam is een mooie plek rijker. Op Hoogstraat 155A vestigt zich een heus Energiecafé: Een ontmoetingsplaats voor Schiedamse ondernemers en burgers om ideeën uit te wisselen en projecten vorm te geven op het gebied van energietransitie: energiebesparen of duurzame energie opwekken. Herman Gels en Sonja Schwab zijn de initiatiefnemers en wij mochten het café openen samen met duurzaamheidswethouder Patricia van Aaken.

Duurzame energie biedt kansen. Voor verbetering van de luchtkwaliteit, voor economische groei én direct voor je portemonnee. Wij van Energiek Schiedam stelden in september de Duurzame Zeven op: zeven kansen voor duurzame energie die voor de stad het verschil kunnen maken. Deze hebben we aangeboden aan de lokale Schiedamse politieke partijen, met het verzoek om deze op te nemen in hun partijprogramma.

In de duurzaamheidsbeoordeling die Stichting Natuur & Milieu onlangs publiceerde eindigt Schiedam op de 33ste plaats. Voor Energiek Schiedam is het interessanter om te zien hoe het staat met het opwekken van groene stroom in Schiedam. Ook hier scoort Schiedam slecht met de productie van slechts 14 kilowattuur zonnestroom per inwoner per jaar, alleen Rotterdam doet het slechter met 11 kilowattuur per inwoner.

Eneco moet in publieke handen blijven. Dat vindt Energiek Schiedam, de lokale energiecoöperatie. Zij is daarom lid geworden van EneCoöperatie, dat een bod wil doen op aandelen in Eneco, en roept Schiedammers op ook lid te worden.

Afgelopen woensdag was voorlopig de laatste bijeenkomst van de Wijkenergiekgroep (WEG), een groep betrokken bewoners van de wijken Nieuwland en Groenoord, die een advies hebben uitgebracht over de te volgen route om van gas af te gaan. Ik, Inge Albregtse, heb de afgelopen maanden namens Energiek Schiedam deelgenomen aan de bijeenkomsten en nu de WEG zijn advies ingediend heeft, aangeboden vinger aan de pols te houden voor opvolging van het advies.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!