default_mobilelogo
Woonplus wil ook voor de toekomst voldoende, betaalbare huurwoningen beschikbaar houden. Duurzaamheid speelt daarbij een grote rol. Aan de Johan de Wittsingel en de Heinsiusstraat pakt Woonplus 66 woningen aan. De flats krijgen een flinke opknapbeurt en daarbij is gekozen voor een ‘all electric aanpak’. Dat betekent dat de woningen straks geen gas meer gebruiken. Alle voorzieningen voor verwarming, warm water en koken zijn dan elektrisch geregeld. Een aantal proefwoningen, zoals Johan de Wittsingel 199, zijn al klaar. 

In de keuken komen inductiekookplaten. De woningen krijgen een energiezuinige verwarmingsinstallatie en warmteboiler, mechanische ventilatie en drievoudig isolatieglas. Verder wordt de buitengevel geïsoleerd, de dakbedekking vernieuwd en geïsoleerd. Op het dak komen zonnepanelen. Ook worden de keuken, douche en het toilet vernieuwd en de raamkozijnen, voordeuren en bergingsdeuren vervangen. De woningen krijgen een nieuwe groepenkast en er worden rookmelders geplaatst. De buitengevels en trappenhuizen worden geschilderd en de hemelwaterafvoeren vervangen.

Proefportiek
Om alles soepel te laten verlopen, zijn de bewoners al in het voortraject betrokken. Zo werd in overleg met hen de aannemer geselecteerd en konden zij in een modelwoning bekijken wat er precies ging gebeuren. Medewerkers van Smits Vastgoedzorg en Woonplus bezochten alle bewoners om alles goed te bespreken en, waar nodig, maatwerk te bieden. In april startten de werkzaamheden aan de eerste acht woningen aan de Johan de Wittsingel, de zogenoemde ‘proefportiek’. Nu het werk daar gedaan is, wordt bekeken of de aanpak nog moet worden bijgesteld. Daarvoor vond er met elke bewoner een gesprek plaats, waaruit bleek dat er kleine bijstellingen nodig zijn.

De overlast viel best wel tegen
“De overlast tijdens de werkzaamheden viel best wel tegen”, zegt de heer Abbink, die in de proefportiek woont. “Veel stof en lawaai. Het was af en toe wel afzien. Je kunt je er vooraf nauwelijks een voorstelling van maken.” Veel bewoners verblijven daarom bij vrienden of familie, of ze maken overdag gebruik van de huiskamerwoning aan de Heinsiusstraat.

Nog wel wennen
De heer Abbink was tijdens de werkzaamheden veel thuis. “Over het algemeen waren de werklui die over de vloer kwamen sympathiek”, zegt hij. Verder is hij positief over de nieuwe voorzieningen in zijn woning: “Door drielaags beglazing is het tijdens warme dagen veel koeler in huis. Aan het koken met een inductieplaat moet ik nog wel wennen; moet die nu op drie of vier?” Ervaring met het warmtesysteem heeft de heer Abbink nog niet, omdat het de afgelopen weken warm was.

Tevreden met het resultaat
De heer Abbink adviseert de aannemer voor een betere afdekking van de vloer te zorgen: “Er zijn in mijn laminaat in de hal een paar butsen ontstaan. Gelukkig wordt dat goed opgepakt”. Verder adviseert hij de bewoners alle spullen goed af te dekken met folie en tape: “Het stof komt overal”. Over het uiteindelijke resultaat is de heer Abbink tevreden: “Ook al moet je daarvoor eerst een paar weken door het stof”.

Woonplus all electric installaties

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!