Jeroen Zeeman is met zijn Café Sjiek naar eigen zeggen het eerste restaurant in de regio dat helemaal gasloos functioneert. De populaire Schiedamse horecagelegenheid gebruikte de recente renovatie en uitbreiding om zich klaar te maken voor de toekomst. “Eigenlijk zijn we een voorbeeld’’, aldus Zeeman.

Hij heeft zoals hij zelf zegt gekozen voor het ‘nieuwste van het nieuwste’ en ook het ‘snelste van het snelste’. Dat de nieuwe inrichting, renovatie en uitbreiding wat geld hebben gekost, daar denkt Jeroen Zeeman maar niet te veel over na. ,,Nee, want dan spring ik zo het water in’’, bekent de eigenaar van Café Sjiek, gevestigd in het centrum van Schiedam. ,,Ik moet nog heel wat biertjes tappen en sateetjes verkopen om die investering van ruim een ton terug te verdienen.’’

Maar die investering heeft er wel voor gezorgd dat Sjiek – volgens eigen zeggen – het eerste restaurant in de regio is dat helemaal van het gas af is. ,,We koken niet meer op gas en hebben zelfs helemaal geen gasmeter meer. ,,Ook de heater, de blower en het warme water; alles werkt hier op stroom. Ik was pas op de Horecava (horecabeurs, red.) en was daar de enige. Wij zijn dus eigenlijk de horecazaak van de toekomst, een voorbeeld. Al is het ook wel weer zo dat als de elektriciteit hier uitvalt, we wel écht een probleem hebben.’’

Wennen
Koken op inductie, het is voor veel koks even wennen. Ook voor de toppers, maar ook die laten het gas steeds meer voor wat het is. Zeeman: ,,Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Als je nu om 5 uur je pit aanzet, is ‘ie twee minuten later warm, terwijl je wel gewoon de pannen kunt beetpakken. Het scheelt zoveel warmte, verbruik en dus ook kosten. Aan de andere kant, als je nu een klont boter in je pan gooit die echt warm is, moet je gelijk de brandweer bellen.’’

Zeeman heeft nog niemand horen ‘klagen’ over een andere smaak van de gerechten. ,,Nee joh, het verschil tussen een gasvlam en inductie proef je écht niet’’, benadrukt hij.

Voordelen
Ook Pascal van Dalen, één van de twee koks in de keuken van Sjiek, ziet alleen maar voordelen van inductie. ,,We gebruiken een stuk minder pannen. Zeker nu we ook een plancha-plaat hebben. Dat is écht de beste uitvinding ooit, niks verbrandt. Je bakt er de lekkerste vis en steaks op en in de tussentijd kun je bij wijze van spreken gaan klaverjassen’’, vertelt hij terwijl hij een demonstratie geeft.

Daarnaast blijft het zonder gas ook een stuk aangenamer in de keuken. ,,In de zomer kan het hier wel 60 graden worden door al die vlammen’’, weet Van Dalen. ,,Dat gaan we nu bij lange na niet halen.’’

Bron: AD

sjiek compilatie

Volg ons

Over deze website

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.