default_mobilelogo

Makkelijke acties

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, dat staat als een paal boven water. Maar hoe pak je besparen aan? Gelukkig zijn er in en om het huis genoeg maatregelen te bedenken. Deze lijst is niet uitputtend, als je nog goede tips hebt, laat het ons dan weten.
Met 8 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld € 550 per jaar besparen.

  • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 190 euro per jaar.
  • Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld € 80 per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Tip: met een slimme of klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt, en dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat.
  • Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je € 70 per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  • Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld € 130 per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  • Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 60 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  • Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens € 15 per jaar.
  • 's Avonds gordijnen dicht doen en zorgen dat ze niet over radiatoren hangen.
  • Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren.
Lees verder op de website van Milieucentraal.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!