default_mobilelogo

Energiek verbouwen

Handen uit de mouwen, met onderstaande tips zet je écht grote energiestappen. Deze lijst is niet compleet, laat het ons weten waar je nog meer graag tips over krijgt dan gaan wij aan de slag! 
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Wil je een keer een warmtepomp zien? Stap dan op vrijdagochtend tussen 9-12 het energiecafé binnen (Hoogstraat 155A). Daar staat er een! 

Stappenplan warmtepomp
 1. Vul de warmtepompverkenner in op warmtepompplein.nl. Het resultaat van deze vragenlijst geeft een eerste inzicht in de mogelijkheden voor jouw huis.
 2. Informeer bij een adviseur of specialist over de mogelijkheden van een warmtepomp in jouw woning. Laat je direct ook adviseren over andere duurzame mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld isolatie, toepassen van zonnepanelen of lagetemperatuurverwarming. Deze aspecten zorgen uiteindelijk ook voor een optimale werking van de warmtepomp. 
 3. Bekijk of je subsidie kunt krijgen voor je warmtepompsysteem. De overheid heeft tot 2020 de ISDE subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. De voorwaarden en hoe de subsidie aan te vragen is staan op de website van RVO.
 4. Vraag offertes op bij installateurs, fabrikanten of importeurs. Let bij de keuze voor een leverancier goed op garanties en een eventueel onderhoudscontract. Wil je zeker zijn dat je warmtepomp helemaal in orde is, dan kun je de warmtepomp jaarlijks laten inspecteren door je installateur. Sommige installateurs bieden bij installatie een service en onderhoudscontract aan. Maak zelf de overweging wat het beste is in jouw geval.
 5. Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Alvorens de warmtepomp geïnstalleerd wordt, moet de situatie in jouw woning goed in kaart gebracht zijn. Aan de hand hiervan kan het voor jou geschikte systeem uitgewerkt worden. Het is handig om de warmtepomp een eigen groep te geven in de meterkast, de installateur zal je hierover adviseren. Dit is aan te raden omdat de warmtepomp dan gewoon doorwerkt wanneer er door een kortsluiting of overbelasting een groep in het huis uitvalt.
 6. Laat het warmtepomp systeem installeren. Voor warmtepompen met een vorm van bodemenergie, hebben installatiebedrijven een speciale certificering nodig. Let hierop bij de keuze voor een installateur.
 7. Laat de werking van het systeem bij oplevering goed controleren. Ook is het goed je energie- en gasverbruik voor de installatie te vergelijken met het verbruik na het in gebruik nemen van uw warmtepomp. Dit kan je doen door je meterstanden bij te houden of door een energiemanager aan te schaffen.
 8. Dien, indien je gebruik wilt maken van de ISDE subsidie, binnen 6 maanden na installatie van de warmtepomp de subsidieaanvraag in bij RVO.
Voor- en nadelen
Voordelen
 • Geen gaskosten
 • Aanzienlijk lagere CO2-uitstoot (afhankelijk van de elektriciteitsmix)
 • Warmtepompen, behalve de hybride warmtepomp, kunnen ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen in de zomer.
 • Lage onderhoudskosten
 • ISDE-subsidie
 • Verhoogt het zelfverbruik
 • Verbetering van de energieprestatie van het huis
 • Geen noodzaak voor een rookgasafvoerkanaal en/of schouw
Nadelen
 • Grote investering
 • Relatief groter apparaat dan traditionele cv-ketel
 • Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager
 • Vergunningen zijn soms vereist (bodem warmtepompen)
 • Uitbreiding van een woning vraagt een grotere capaciteit van de warmtepomp
 • De warmtepomp produceert lagere temperatuur warmte dan de gasketel. Hierdoor moeten in een bestaand huis waar op dit moment een ketel hangt naast de warmtepomp ook de afgiftesystemen (radiatoren) vervangen worden door LTV: Lage Temperatuur Verwarming.
Aandachtspunten warmtepompen
Subsidie
De Nederlandse overheid wil graag duurzame energiebronnen stimuleren en ze doet dit via een tegemoetkoming bij aankoop van zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels en de nu bekende warmtepompen. Deze regeling is voor particulieren, zelfstandige ondernemers en gemeentes. Let hierbij op dat je binnen zes maanden van de koop de subsidie aanvraagt en naderhand een bewijs levert van installatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen en komt op:
 • tot 3,5 kW: € 1000
 • van 3,5 kW tot en met 10 kW: € 2000
 • meer dan 10 kW: € 2000 met een vermeerdering van €100 voor elke kW extra vermogen
Verwarmingsproces
De warmtepomp biedt een energie-efficiënte en milieuvriendelijke bron van warmte voor je huis en warm tapwater. Warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater wordt onttrokken en met behulp van elektriciteit omgezet in een aangename temperatuur. Een goede vergelijking voor de werking van de warmtepomp is een omgekeerde koelkast: een koelkast gebruikt elektriciteit om een ruimte te koelen. Het element binnenin de koelkast is koud terwijl het rooster aan de buitenkant warm wordt. Technisch gesproken heet dat expansie, lucht wordt namelijk geëxpandeerd om de temperatuur lager te maken. Omgekeerd bij warmtepompen heet het proces compressie waarbij lucht wordt gecomprimeerd om de temperatuur hoger te maken (figuur 1).

Bij een warmtepomp onderscheiden we drie onderdelen:
 • De warmtebron (buitenlucht, bodem of grondwater)
 • Type warmtepomp (bodem-water, lucht-lucht, lucht-water en water-water)
 • Afgiftesysteem (water in cv-systeem of warmtewisselaar)
warmtepomp 01

Binnen deze drie onderdelen zijn veel warmtepompen op de markt met verschillende rendementen. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, dat staat voor Coefficient Of Performance (coëfficiënt van vermogen) en is een uitdrukking van de ratio tussen geleverde energie en gebruikte energie. Met een COP van 5 zal een warmtepomp per verbruikte kWh dus 5 kWh aan warmte afgeven. Elke type warmtepomp heeft zijn eigen voor en nadelen, we lichten nu een aantal veel gebruikte types toe.

Lucht-lucht warmtepomp
Deze pomp heeft een buitenunit om lucht aan te zuigen die binnen door de warmtepomp gecomprimeerd wordt. Dit warmtepompsysteem is meestal de meest voordelige optie vergeleken met lucht-water, bodem-water of bodem-bodem. De installatie is het minst ingrijpend en de kosten van het totale systeem komen op ongeveer 4 à 7 duizend euro. Een vaak gehoorde klacht is echter dat door de constante luchtverplaatsing een onaangename tocht wordt ervaren. Ook klagen mensen wel eens over geluidsoverlast door de buitenunit die lucht aanzuigt.

Prijs incl. installatie: € 4.000-€ 7.000

warmtepomp 02

Lucht-water warmtepomp
Maakt net als de lucht-lucht warmtepomp gebruik van de buitenlucht als warmtebron. De gewonnen warmte wordt in dit type echter afgegeven aan water en door het huis verplaatst. Dit is bijna hetzelfde als een cv-systeem dus! Net als de lucht-lucht warmtepomp kan een lucht-water warmtepomp het huis nog steeds verwarmen zelfs als het vriest buiten. De kosten voor dit systeem zijn ongeveer 8 duizend euro inclusief installatie. Bij interesse kan je het systeem aanschouwen in het Energiecafé op de Hoogstraat 155! De deuren zijn elke vrijdag van 9:00 tot 12:00 open.

Prijs incl. installatie: € 8.000
COP: 2.8

warmtepomp 03

Bodem-water en water-water warmtepomp
Dit zijn de zware jongens onder de warmtepompen, bij deze technologieën worden er soms wel gaten van 150 meter diep in de grond geboord. Omdat het boren naar een grondwaterlaag relatief duur is, wordt deze techniek vaak toegepast bij grotere capaciteit. Bijvoorbeeld bij een volledige nieuwbouwwijk of utiliteitsgebouwen. Afhankelijk van de techniek komen de investeringskosten op ongeveer 18 duizend euro.

Prijs incl. installatie: € 18.000
COP: 4.0 - 5.0

warmtepomp 04warmtepomp 05

Hybride warmtepomp
Vergelijkbaar met hybride-auto’s bestaan er hybride warmtepompen, hierbij wordt de nieuwe techniek gecombineerd met de traditionele. Bij warmere dagen wordt de lage capaciteitswarmtepomp gebruikt en bij koudere dagen verwarmt de cv-ketel het water extra via de verbranding van gas. Dit zorgt voor een aanzienlijke daling in gasverbruik (50 procent) en de investeringskosten zijn lager dan een warmtepompsysteem dat aan de totale vraag moet voldoen. Nadeel is wel dat je nog altijd niet van het gas af bent. Investeringskosten komen op ongeveer € 3.000.

warmtepomp 06

CO2-uitstoot
Vergeleken met een hr-ketel op gas is de CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager met een warmtepomp. 

• Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.
• Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% lager.
• Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!