default_mobilelogo
Eneco moet in publieke handen blijven. Dat vindt Energiek Schiedam, de lokale energiecoöperatie. Zij is daarom lid geworden van EneCoöperatie, dat een bod wil doen op aandelen in Eneco, en roept Schiedammers op ook lid te worden.


De gemeente Schiedam besloot eind vorig jaar de aandelen in het ‘Rotterdamse’ energiebedrijf aan te houden. Belangrijk motief daarbij was de inzet van Eneco om duurzaam energie op te wekken. Schiedam vreest dat verkoop van Eneco die duurzame doelstellingen van de onderneming in gevaar brengt. Nu nog meer dan eind vorig jaar is dit reëel, want ook Shell, als een van de grootste oliemaatschappijen die nog voornamelijk op fossiel draait, heeft uitgesproken interesse te hebben.

De aandelen die andere gemeenten te koop aanbieden, kunnen worden gekocht door partijen als Shell, door beleggers, maar dus ook door Ene Coöperatie. Die organisatie is specifiek opgericht om een gooi te doen naar de aandelen. Initiatiefnemer is stichting Greencrowd, een landelijk opererend crowdfundingsplatform voor duurzame energie.

Eneco als voortrekker van duurzame energie
Eneco heeft zich de afgelopen jaren een bedrijf getoond dat toekomstgericht en in het algemeen belang wilde denken en doen. “Onder de grote energiebedrijven vervult Eneco een voortrekkersrol in de omslag naar groene energie”, stelt Energiek Schiedam. “Sinds 2007 zet het bedrijf vol in op duurzame energie. Het heeft hiervoor de afgelopen jaren grote klanten aan zich gebonden, zoals de Nederlandse Spoorwegen, Google, Schiphol en Post NL”, zo schreef ES eerder in een open brief aan de stad. “Eneco produceert op jaarbasis voldoende windenergie om zo’n 700.000 huishoudens van groene stroom te voorzien en voldoende zonnepanelen voor 30.000 huishoudens. Eneco zet zich met Zonnehub in om het aantal zonneprojecten op andermans dak te vergroten.”

Crowdfunding
Greencrowd lanceerde een crowdfundings-actie om Eneco in publieke handen te houden en te testen hoeveel animo hiervoor is. Initiatiefnemer Jan Willem Zwang van Greencrowd wil naar eigen zeggen voorkomen dat ‘de grootste groene energiemaatschappij wordt opgekocht door een partij die snelle winst het belangrijkst vindt’. Europese energiecoöperaties hebben zich ook uitgesproken om mee te doen met een mogelijk bod op Eneco. Dit omdat ‘Eneco een belangrijk fundament is onder de Europese energiecoöperaties voor de omslag naar duurzame energie’, aldus ook Energiek Schiedam.
Het bestuur van Energiek Schiedam steunt de actie van stichting Greencrowd. “Wij zijn van mening dat publiek eigendom van het warmtenet de beste manier is om te borgen dat bewoners een eerlijke prijs betalen voor warmte en om te zorgen dat warmtebronnen verduurzaamd worden.” Daarnaast is overname van Eneco door Ene Coöperatie een goede manier om de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie te vergroten, aldus de coöperatie. Die is opgericht door ondernemende en energiebewuste Schiedammers, om te zorgen voor opwekking van betaalbare en schone energie voor en door Schiedammers.

Word lid voor 15 euro en steun de actie net als wij: https://greencrowd.nl/enecooperatie.

Over Energiek Schiedam

Energiek Schiedam maakt zich hard voor een energieneutrale stad in 2030, maar liever eerder. We doen dit door duurzame energieprojecten te realiseren, door mensen met een hart voor duurzaamheid bij elkaar te brengen en de gemeente te ondersteunen. Meedoen? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een energieneutraal Schiedam!